Olen käynyt ystävieni kanssa poliittisia keskusteluja siitä, miksi ihmeessä äänestäisi eduskuntavaaleissa. Onhan totuus se, että yhdelle yksittäiselle henkilölle vaikuttamisen mahdollisuuden vakuuttaminen on vaikeaa. Massa on se, mikä äänestyksessämme vallitsee.

Ymmärrän ja kannatan äänestämistä sinällään, ja mielestäni näen koko kuvan politiikasta, mutta henkilökohtaisesti en tiedä, ketä ja miksi äänestäisin. Ja tässä syitä:

Minulla on muutamista asioista vahvoja mielipiteitä, ja katson ne kynnyskysymykseksi, ydinvoima, Nato, sosiaalipolitiikka. Lisäksi haluan äänestää nuorta korkeastikoulutettua (mielellään kohtalotoveria), ja jos hyvin vielä osuisi, niin naista. Aikaisemmin kriteereinäni oli vain nuo viimeiset, joista annoin periksi yhdestä löytääkseni ns oman ehdokkaan.

Voi vaan arvata, ettei kriteereitäni vastaavia henkilöitä ole vaalipiirissäni etsinnöistä huolimatta löytynyt. Eniten kriteereitäni vastaavat henkilöt ovat itseasiassa jättänäeet ilmaisematta oman mielipiteensä kynnyskysymyksiäni kohtaan.

En ole kyllä lähteneet tivaamaankaan, sillä oikeastaan mitä väliä henkilön mielipiteellä on, sillä todellisuudessa ääneni menee puolueelle. Puolueen kanta on se määräävä kanta vallankäytössä, ja jos minkään puolueen kanta ei minua lämmitä, pitääkö minun valita vain se pienin paha?